Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Αλάδωτη Ελιόπιτα με Ταχίνι


Αλάδωτη Ελιόπιτα εικόνα

Η αλάδωτη ελιόπιτα που έφτιαξα έχει σαν  λιπαρό στοιχείο μόνο το ταχίνι. Είναι ένα είδος ψωμιού πολύ νόστιμο και υγιεινό και είναι τέλειο για το πρωινό μας ή το δεκατιανό αλλά και σαν ένα σνακ οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της νηστείας, ειδικά τις μέρες που δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι.
Μια μέρα είδα μια συνταγή με αλάδωτη ελιόπιτα
που χρησιμοποίησε σφολιάτα (γίνεται σφολιάτα χωρίς βούτυρο;), είχε σάλτσα (γίνεται σάλτσα χωρίς λάδι;) και την έβαλε σε λαδωμένο ταψί!!!
Γέλασα με την αφέλεια μερικών να ονομάζουν συνταγές χωρίς να έχουν ιδέα τι περιέχουν μέσα τα υλικά τους.

Έτσι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω μια πραγματικά αλάδωτη ελιόπιτα.
Η συνταγή σαν ιδέα βασίζεται στην Παραδοσιακή Κυπριακή Ελιόπιτα, που η ζύμη γίνεται με πορτοκάλι και στις ελιές, κυρίως θρούμπες βάζουμε κρεμμύδι φρέσκο, δυόσμο ή κόλιαντρο φρέσκο.  Σήμερα έτυχε να έχω και ένα σανγκουίνι και έτσι ο χυμός στο βίντεο φαίνεται προς το κόκκινο, αντί πορτοκαλί.

Έχω φτιάξει και στο παρελθόν Κέικ Ελιάς με Ταχίνι και ήξερα τη νοστιμιά που θα έδινε στο ψωμί.  Εξάλλου, με τη νηστεία χρειαζόμαστε συνταγές που να είναι υγιεινές, χορταστικές και νόστιμες.
Όλοι ξέρουμε (και εάν δεν ξέρουμε πρέπει να μάθουμε), πόσο υγιεινό είναι το ταχίνι.  Το ταχίνι παράγεται από το σουσάμι και είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωφέλιμα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι απαραίτητα για την υγεία.


Μέσα έβαλα επίσης λιναρόσπορο, που μας δίνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, πολλές βιταμίνες και μέταλλα, μαγνήσιο, μαγγάνιο κλπ.
Η μαστίχα επίσης έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ειδικά για το στομάχι.
Έτσι, για να αρωματίσω το ψωμί έβαλα μέσα στη ζύμη μαστίχα και μαχλέπι όπως κάνουμε και στα τσουρέκια.  Εξάλλου Πάσχα έρχεται, ας μυρίσει το σπίτι με τις μυρουδιές του Πάσχα!
Αλάδωτη Ελιόπιτα με Ταχίνι
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45 – 50 λεπτά
Μερίδες: 12

Υλικά:

Μαγιά:

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
1 κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό, όσο να γίνει ένα κουρκούτι
Μπαχαρικά: (γίνεται περίπου 3 κουταλιές):

1 κουταλιά λιναρόσπορο
½ κ.γ. μαχλέπι
3 δάκρυα μαστίχας
1 κουταλιά αλεύρι
Ζύμη:

100 γραμμαρίων ταχίνι
¼ κούπας ζεστό νερό
750 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού (χρησιμοποίησα ένα σαγκουίνι και ένα πορτοκαλί Μέρλιν)
200 γραμμάρια ελιές ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκά μέρος  και λίγο από το πράσινο, ψιλοκομμένα
4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα (ή 3 κουταλιές σούπας ξερό δυόσμο)
Νερό, εάν χρειαστεί
Εκτέλεση: δειτε εδω https://www.kopiaste.info/?p=19745






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε...

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε... : Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γεύσεις της πόλης. Με μοναδ...

y

fb