Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ραβιόλες


Κυπριακές ραβιόλες με χαλούμι φωτογραφία

Οι ραβιόλες, πληθυντικός του ουσιαστικού ραβιόλα, σε αντίθεση με το Ιταλικό που στον ενικό είναι raviolo πληθ. ravioli, πρέπει να είναι κατάλοιπο της Ενετοκρατίας στην Κύπρο.  Τις ραβιόλες ή ραβκιόλες, στην Κυπριακή διάλεκτο, τις φτιάχνουμε γεμιστές με παλαιωμένο χαλούμι, δυόσμο ξερό και αυγά και τις βράζουμε σε ζωμό κότας και τις σερβίρουμε με τριμμένο χαλούμι ή αναρή ξερή.


ραβιόλες με κοτόπουλο εικόνα

Αυτό το φαγητό μας το έφτιαχνε η μητέρα μου την Κυριακή της Τυρινής που το έθιμο θέλει να τρώμε φαγητά με τυρί, όπως τυρόπιτες, πουρέκια με αναρή, τυρομπισκότα, κλπ.



Ο παραδοσιακός τρόπος που γίνονται οι ραβιόλες είναι άνοιγμα του φύλλου αρκετά λεπτό, ένα κουταλάκι τυρί κάθε 3- 4 εκατοστά, σκέπασμα με το άλλο φύλλο, πάτημα με το δάκτυλο να κολλήσουν και κόψιμο με το ποτήρι του νερού να γίνουν σαν μισοφέγγαρα.

κολάζ ραβιόλες εικόνα

Φυσικά τώρα υπάρχουν ειδικές φόρμες για την παρασκευή των ραδιόλων και ειδικό εργαλείο κοπής.

Οι ραβιόλες μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και όπως είναι παγωμένες βράζουν πολύ εύκολα.  Μην τις ξεπαγώσετε γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους και θα σκιστούν.

ραβιόλες κομμένες στην φόρμα εικόνα

Πριν μερικές ημέρες γύρισε ο γιος μου από την Κρήτη και κάποιοι φίλοι από την Κρήτη, μας έστειλαν ωραιότατα Κρητικά τυριά, συγκεκριμένα γραβιέρα και μυζήθρα.   Έτσι δεν έχασα την ευκαιρία και έφτιαξα ραβιόλες με τη γραβιέρα.   Με τη μυζήθρα (ανθότυρο) έφτιαξα μιαν άλλη Κυπριακή συνταγή του λέγεται “Αναρότουρτα“.

ραβιόλες σερβιρισμένες φωτογραφία



Ραβιόλες
Χρόνος προετοιμασίας:  1 ώρα και 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος  20 λεπτά

Μερίδες: 6

Υλικά:

1 δόση ζύμη για φύλλο (με 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
Γέμιση:

500 γραμμάρια χαλούμι τριμμένο
3 μεγάλα αυγά
3 κουταλιές ξερό δυόσμο
Επιπλέον χαλούμι και ξερό δυόσμο για πασπάλισμα
Για το ζωμό:

Κοτόπουλο με πέτσα και κόκκαλα
6 – 8 κούπες νερό
Αλάτι
Εκτέλεση: δειτε εδω

https://www.kopiaste.info/?p=136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε...

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε... : Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γεύσεις της πόλης. Με μοναδ...

y

fb