Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Γεμιστά (Ντομάτες και Πιπεριές Γεμιστές) Gemista with tomatoes and bell peppers


Γεμιστά με ντομάτες και πιπεριές

Τα γεμιστά συμπεριλαμβάνονται στα λαδερά φαγητά και φτιάχνονται κυρίως από ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με ρύζι ή με κιμά και ρύζι.  Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Τα γεμιστά με κιμά δεν τα έχω κάνει ποτέ γιατί τα προτιμάμε καλύτερα χωρίς τον κιμά. Εξάλλου τρώμε τόσο πολύ κρέας που κάποια φαγητά είναι καλύτερα να τα τρώμε σκέτα.


Γεμιστά

Τα λαδερά είναι σημαντικό τμήμα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης αλλά δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε με τα άλλα νηστίσιμα και τα θαλασσινά όπως καλαμάρια, χταπόδια, όστρακα κ.τ.λ., τα οποία είναι μέρος της νηστείας αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στα λαδερά. Λαδερά είναι τα φαγητά που φτιάχνονται με λαχανικά και χόρτα και το μοναδικό λιπαρό υλικό που περιέχουν είναι το ελαιόλαδο.

Μαγειρεύονται κυρίως το καλοκαίρι, καθώς αυτή την εποχή ωριμάζουν τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται, και επειδή είναι ελαφρύ φαγητό μπορεί να καταναλωθεί άνετα σε θερμό καιρό, σαν ζεστό ή κρύο πιάτο. Βέβαια τώρα με τα θερμοκήπια ντομάτες και πιπεριές βρίσκουμε όλο το χρόνο και μπορώ να πω και πιο φτηνά απ’ ότι το καλοκαίρι, αλλά σπανίως τα φτιάχνω το χειμώνα, παρά μόνο ίσως κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα.

Raisins in gemista

Τα γεμιστά είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά γιατί συνδυάζουν ένα σωρό νοστιμιές, όπως φρέσκα λαχανικά (πιπεριά, μελιτζάνα), λάδι, ρύζι, πατάτες, διάφορα μυρωδικά όπως μαϊντανό και δυόσμο αλλά και φρέσκια ρίγανη ή μυρώνια και καυκαλήθρες και φρέσκα κρεμμυδάκια) και φυσικά την απόλυτη γλυκιά γεύση της ώριμης ντομάτας και της σταφίδας που έχει απελευθερώσει τα αρώματα της ενώ ταυτόχρονα έχει ρουφήξει ζουμί από τα υγρά της ντομάτας και της πιπεριάς, και σε συνδυασμό με το υπέροχο Ελληνικό ελαιόλαδο γίνεται μια σαλτσούλα για βουτιές με το ζεστό ψωμί, αλλά να μην ξεχνάμε  να τρώμε τα πάντα αλλά με μέτρο.

Gemista with goji berries

Μου αρέσει να βάζω σταφίδα μέσα στο ρύζι γιατί βγάζει μια υπέροχη γλύκα στο φαγητό.  Η τελευταία μου προσθήκη είναι τα γκότζι μπέρις (goji berries – Lycium Chinese) που κάνουν το φαγητό ακόμη πιο υγιεινό, με τις ευεργετικές του ιδιοότητες.


Πολλές φορές μου αρέσει να βάζω και πατάτες ενδιάμεσα αλλά επειδή οι πατάτες θέλουν πιο πολλή ώρα να ψηθούν από τις ντομάτες, κατέληγα να μου καίγονται τα γεμιστά.

Αυτό που κάνω, εάν οι πατάτες είναι λίγο χονδρές, είναι να σκεπάσω το ταψί με αλουμινόχαρτο και να τα ψήσω για μια ώρα.  Μετά θα βγάλω το αλουμινόχαρτο και τα αφήνω μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.


Αντί να τα σερβίρω με φέτα, έφτιαξα Φετατζίκι σαν συνοδευτικό.  Επίσης έφτιαξα ένα πολύ ελαφρύ γλυκό με Μπεζέδες, αλλά αυτή τη φορά αντί να βάλω Κομπόστα Βερύκοκου και κρέμα σαντιγύ, έβαλα 1 μπεζέ, γιαούρτι με σαντιγύ και Γλυκό Κεράσι.




Γεμιστά – Ελληνική συνταγή, της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά

Μερίδες:  6

Υλικά:

12 μεγάλες ντομάτες και πιπεριές
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι (περίπου 1 1/4 κούπας) ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
350 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
1 κούπα λευκό ξηρό κρασί (περίπου 200 ml)
3 κούπες φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
1 κουταλιά αλάτι
3 κουταλιές δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλιές σταφίδα (προαιρετικά)
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ½ κούπες ελαιόλαδο
Προαιρετικά:

4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
½ κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μια πρέζα ρίγανη
Εκτέλεση: δειτε εδω
https://www.kopiaste.info/?p=1343

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε...

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε... : Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γεύσεις της πόλης. Με μοναδ...

y

fb