Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μουσακάς




Ο Μουσακάς, από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά είναι και το πιο γνωστό Ελληνικό φαγητό.    Άλλοι βάζουν μόνο μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ, άλλοι βάζουν κολοκυθάκια και πατάτες.  Εμάς μας αρέσει μόνο με μελιτζάνες και πατάτες αλλά και καμιά φορά βάζω και κολοκυθάκια μέσα.



Είνα ένα φαγητό αρκετά πλούσιο σε θερμίδες φαγητό  αλλά πολύ νόστιμο.

Αυτή είναι η κλασσική συνταγή, όπου τηγανίζουμε όλα τα λαχανικά και τα αφήνουμε λίγο σε χαρτί κουζίνας να τραβήξει το περιττό λάδι.  Ανάμεσα στις δύο στρώσεις με λαχανικά βάζουμε τον τσιγαρισμένο κιμά και από πάνω μια στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε τυρί από πάνω.


Με τα χρόνια μαθαίνουμε να τρώμε πιο υγιεινά και για ένα πιο ελαφρύ μουσακά,  μπορείτε να βουρτσίσετε τα λαχανικά με ελαιόλαδο, να τα βάλετε σ’ ένα ταψί και να ψήσετε τα λαχανικά στο φούρνο αντί να τα τηγανίσετε.

Παλιά την μπεσαμέλ την έφτιαχνα με λίγο βούτυρο και φυτίνη αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια την φτιάχνω μόνο με ελαιόλαδο.

Στην Κυπριακή συνταγή μου, πάντα βάζω χαλλούμι μέσα στην μπεσαμέλ και πασπαλίζω και λίγη κανέλα από πάνω.  Η μυρωδιά και η γεύση ακατανίκητη!!


Παραδοσιακός Μουσακάς
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  45 λεπτά

Μερίδες:  9 (για ένα ταψί 30 X 35 X 5 εκ)

Υλικά:

5 – 6 μέτριες μελιτζάνες
2 – 3 κολοκυθάκια (προαιρετικά)
4 μεγάλες πατάτες
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Σάλτσα κιμά:

500 γραμ. κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 κούπα κόκκινο, ξηρό κρασί
5 ώριμες ντομάτες φρέσκες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα λιωμένα με 1 κ.γ. πελτέ
Αλάτι, πιπέρι,
1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
1 δαφνόφυλλο
½  κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μπεσαμέλ:

1 δόση Σάλτσα Μπεσαμέλ (Βλέπετε Συνταγή)


Εκτέλεση:
δειτε εδω
https://www.kopiaste.info/?p=92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε...

VATANIA: Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γε... : Το vatania ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στις γεύσεις της πόλης. Με μοναδ...

y

fb