Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα με Γιαούρτι και Κρόκο Κοζάνης




Όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, ήλπιζα ότι την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα θα περίσσευε φαγητό για να μη μαγειρέψω,  αλλά αφού δεν είχε μείνει τίποτε, αποφάσισα να μαγειρέψω κάτι εύκολο.

Ο γιος μου που κάνει το μεταπτυχιακό του στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, για τις γιορτές.  Μερικούς μήνες πριν ένα βράδυ που μιλούσαμε στο skype είχε
μπροστά του ένα μενού εστιατορίου που κάνει ντελίβερυ και με ρωτούσε τι είναι το ChickenTikka Masala επειδή ήθελε να παραγγείλει και δεν το είχε ξαναδοκιμάσει.

Τίκα σημαίνε κομματάκια στα Ινδικά και το Masala είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας.    Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα εδώ.

Είχα ακούσει για αυτή τη συνταγή πολλές φορές και του είπα ότι ήταν μια πικάντικη συνταγή κοτόπουλου αλλά περισσότερα δεν θυμόμουν.   Από καιρό είχα στο μυαλό να κάνω αυτό το φαγητό και ήταν ευκαιρία τώρα που το ξαναθυμήθηκα να το δοκιμάσω.   Αργότερα έκανα μια αναζήτηση στο Google και οι συνταγές που διάβασα μου άρεσαν, αλλά ήξερα ότι η υπόλοιπη οικογένεια δεν θα το δεχόταν με μεγάλη χαρά.  Έτσι έκανα μερικές δικές μου τροποποιήσεις και προσάρμοσα τη συνταγή να είναι στα δικά μας γούστα και πραγματικά ενθουσιάστηκαν

Στη συνταγή που έφτιαξα, εάν αφαιρέσουμε το τζίντζερ και το καρδάμωμο που είναι στα μπαχαρικά, όλες οι υπόλοιπες γεύσεις είναι οικείες σε εμάς.  Το κοτόπουλο έγινε πολύ αρωματικό, λίγο πικάντικο αλλά πολύ νόστιμο.   Θα μπορούσε να γίνει  επίσης με χοιρινό ή γαλοπούλα, γιατί με τη μαρινάδα τα μπαχαρικά διεισδύσουν μέσα στο κρέας και το αρωματίζουν και φυσικά το γιαούρτι το κάνει να γίνει πολύ τρυφερό.

Για να είναι λίγο εορταστικό το γεύμα, έβρασα διάφορα λαχανικά και τα έβαλα στο ρύζι για να μοιάζουν με τα στολίδια :).   Το έβαλα σε ένα φορμάκι σιλικόνης σε σχήμα Χριστουγεννιάτικου δένδρου και έδωσε μια γιορτινή όψη στο φαγητό.



Μέχρι τότε νόμιζα ότι αυτή είναι μια παραδοσιακή Ινδική συνταγή αλλά απ’ ότι διάβασα στη Wikipedia αυτό αμφισβητείται.   Κάποιος που ειδικεύεται στα Ινδικά φαγητά του δρόμου δήλωσε ότι το πιάτο προέρχεται από το Punjab κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών ενώ μια άλλη άποψη θέλει τη συνταγή αυτή να προέρχεται από τα πρώτα Ινδικά εστιατόρια που άνοιξαν στο Σόχο του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, προσαρμοσμένο στα γούστα των Βρετανών. (Μετά από σχόλιο στο Αγγλικό μπλογκ η φίλη μου η Σόμα, που είναι Ινδή, θεωρεί τους Βρετανούς αστείους που τώρα ισχυρίζονται ότι αυτό το αυθεντικό Ινδικό πιάτο, έγινε το εθνικό φαγητό των Βρετανών !!).

Όταν είπα στο γιο μου ότι το έφτιαξα και μας άρεσε πολύ μου είχε πει τότε να του το φτιάξω όταν θα ερχόταν για τις διακοπές και έτσι το ξαναέκανα προχθές.


Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα με Γιαούρτι και Κρόκο Κοζάνης, Συνταγή της Ήβης


Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά συν το μαρινάρισμα
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 5
Υλικά:
1 κιλό στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές φέτες 1 εκ.
Υλικά για τη Μαρινάδα

1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο (περίπου 1 κουταλάκι) ψιλοκομμένο
Μια πρέζα σκόνη τσίλι
0,25 ml Κρόκος Κοζάνης
1 κουταλιά κόλιανδρο κοπανισμένο
1 κ.γ. αλάτι
200ml στραγγιστό γιαούρτι, διαιρούμενο
5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
Για τη Σάλτσα

1 κρεμμύδι, τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Όλη η μαρινάδα που έχει περισσέψει
50 ml γιαούρτι στραγγιστό
¼ κούπας πουρέ ντομάτας
¼ κούπας λευκό κρασί
½ κούπα ζωμό γαλοπούλας
½ κουταλάκι garam Massala
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κούπας γάλα
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το Ρύζι πιλάφι

2 κούπες ρύζι, τύπου Basmati ή Αμερικάνικου
3  κούπες νερό
1 κούπα ζωμό γαλοπούλας
½ κ.γ. αλάτι
3 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο
Προαιρετικά υλικά

1 κούπα κατεψυγμένα λαχανικά ανάμεικτα (μπιζέλια, καρότα, καλαμπόκι)
1 / 2 κούπα πιπεριές (διάφορα χρώματα)
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 – 3 κουταλιές της σούπας σπόρους ροδιού

Για να κάνετε το δικό σας Garam Massala

Γίνεται: περίπου 4 κουταλιές της σούπας

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας σπόρους καρδάμωμου
½ ξύλο κανέλας
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. γαρύφαλλα
1 κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
1 μικρό φύλλο δάφνης

Εκτέλεση:δειτε εδω https://www.kopiaste.info/?p=5838



EVERY MONDAY EVENING WE WELCOME you

EVERY MONDAY EVENING WE WELCOME START AROUND  :21;00--22;00 ari velouchioti 56 and brilaki str +30 28310 54063 ...

y

fb